Kalorifer Tesisatı Bağlantı Tipleri kompozit boru, fulyolu boru, demir boru, bakır boru kullanılan tesisatlarda: Seri bağlantı, paralel bağlantı tipi olmak üzere iki tip bağlantı uygulanır. Kalorifer tesisatı yapılacak ortam ve kullanıcı tercihi düşünülerek hangi tip bağlantının daha verimli olacağı belirlenip uygulanması önemlidir.
Mobil tesisat döşeme sistemi ve çalışma prensibi farklıdır, her radyatör için giriş – dönüş hattı çekilir ve bu hatlar kollektörde birleşir.
TESİSAT BAĞLANTI TİPLERİ
Seri Bağlantı
Radyatör vanası ve dört yollu radyatör vanası ile uygulanan sistemde giriş borusu aynı hat üzerinde giden radyatörlerin sonundakinin sıcak su girişine bağlanır ve diğer radyatörlere giriş yapılmadan direk kombinin giriş bölümüne bağlanır. Dönüş hattı son radyatörün soğuk su girişinden başlayarak sondan ikinci radyatörün sıcak su girişine bağlanır. Bu sistemde “T” kullanılmaz giriş hattı son radyatörden kombiye gider, dönüş hattı ise “U” şeklinde radyatörden radyatöre geçerek kombinin soğuksu girişine bağlanır.
Bu bağlantı sisteminde bütün radyatörler ortalama bir derecede ısınır.
Paralel Bağlantı
Bu bağlantı sisteminde “T” kullanılır, giriş hattı kombinin sıcak su girişine bağlandıktan sonra bütün radyatörlerin sıcak su girişine bağlanır. Dönüş hattı kombinin soğuksu girişine bağlandıktan sonra bütün radyatörlerin soğuk su girişine bağlanır.
Bu bağlantı sisteminde kombiye en yakın radyatör ortalama ısıdan daha yüksek ısı verir, kombiye en uzak radyatör ortalama ısıdan daha düşük ısı verir. Bütün radyatörlerin ortalama bir derecede ısınması için radyatörlere reglaj ayarı yapılması gerekir.
RADYATÖR BAĞLANTI TİPLERİ
Standart panel radyatörde giriş üstte çıkış alttadır, kombiye yakın ve bir metreden kısa radyatörlerde paralel bağlantı yapılabilir, kombiye uzak ve bir metreden uzun radyatörlerde çapraz bağlantı yapılması daha uygun olur. Ancak gelişmiş farklı model radyatörlerin bağlantısı radyatöre göre değişir.
1. Alt Karşıt – Uç Bağlantı
Bütün modellere uygulanabilir ancak “Yön Tıkayıcı” takılmalıdır. “Yön Tıkayıcı” 10 dilime kadar olan radyatörlerde üçüncü ve dördüncü dilimler arasına, 10 dilimden fazla olan radyatörlerde dördüncü ve beşinci dilimler arasına takılır.
2. Alttan Girişli Dönüşlü (HB) Bağlantı
“Yön Tıkayıcı” imalat aşamasında takılır, sıcak su girişi dış tarafta, soğuk su girişi iç tarafta olur. Purjör sıcak su girişinin çapraz üst tarafına takılır. Giriş – dönüş arası aks 5 cm’dir
3. Kompakt Panel Radyatör ve Termostatik Vana Bağlantısı
İki farklı radyatör tipi vardır birincisinde, “Yön Tıkayıcı” imalat aşamasında takılır, sıcak su girişi dış tarafta, soğuk su girişi iç tarafta olur.
İkincisinde sıcak su girişi iç tarafta, soğuk su girişi dış tarafta olur, imalat esnasında sıcak su girişinden radyatörün iç kısmından termostatik vananın takılacağı yere metal boru ile tesisat çekilir, buraya kafa ve çekirdekten oluşan termostatik vana takılır.
İki tip radyatörde de giriş – dönüş arası aks 5 cm’dir
4. By – Pass Bağlantı
Bütün modellere uygulanır, radyatörün alt kısmındaki uca by pass valfi takılır, giriş – dönüş arası aks 5 cm’dir. Sıcak su girişi tesisata yakın olan kısıma takılır.
5. Çapraz Bağlantı
Sıcak su girişi üst taraftaki uca bağlanır, soğuk su girişi alt çapraz uca takılır, purjör sıcak su girişinin karşısına takılır.
6. Paralel Bağlantı
Sıcak su girişi üst tarafa, soğuk su girişi alt tarafa takılır. Purjör sıcak su girişinin karşısına takılır. Kombiye yakın ve bir metreden kısa radyatörler için uygulanabilir.
HAVLUPAN BAĞLANTI TİPLERİ
1. Altan Giriş – Dönüş Bağlantı
Bütün havlupan modellerine uygulanabilir. Giriş ve dönüş alttan yapılır giriş ve dönüşün yönü önemli değildir. Purjör sıcak su girişin üstüne takılır.
2. Üstten Giriş Alttan Dönüş Bağlantı
Bütün havlupan modelleri için geçerlidir, giriş üstten dönüş çapraz alttan yapılır. Purjör üst tarafa takılır.
3. Ortandan Giriş – Dönüş Bağlantı
Özel modellerde uygulanır, “Yön Tıkayıcı” imalat aşamasında takılır, giriş – dönüş arası aks 5 cm’dir
Not: Yukarıdaki bütün bağlantı modelleri uygulanabilir. Burada önemli olan başka bir konu kalorifer tesisatı döşenme sisteminin uygun şekilde yapılmasıdır. Verimli ısınma elde etmek için ısınma ve tesisat prensiplerinin ortama ve kullanıma göre en iyi şekilde uygulanmasıdır.
Şeref YILDIRIM
iyi günler banyomda radyatörü havlupanla değiştirmek istiyorum.
Havlupan, su giriş çıkışı alttan olan modeldir ama yer durumu gereği su giriş çıkışlarını üstten versem sorun olur mu?
BEYDAĞI TESİSAT
Merhaba Üstten verirseniz ısıtmaz
Celal
Hocam kazanımın cıkısı 1 inc ben direk cıkısta 5 ceyrege yukseltim vanalarımıda baypas falan 5 ceyrek aldım 3 metre pprc ile 40 lık gidip sonra iki kola ayırıp 25 lik pprc olarak 2 daldan eve girmeyi planlıyorum.her 25 lik dala ise 4 metre petek+havlupan seklinde baglantı olacak sorum su 4 metre petek+ havlupan icin 25 lik boru yeterli gelirmi ve kazandan ayrıma kadar 40 lık deilde 50 lik pprc mi yapmalıyım tesekkurler
Uğur
Selamlar, evdeki bazı 50cmx100cm’lik radyatörleri 60×100 – 80×120 ebatlarındaki radyatörlerle değiştirmek ve koridora da ilk kez petek koydurmak istiyorum, bu işleri sizler yapıyormusunuz? Cevabınıza göre temasa geçeceğim.
BEYDAĞI TESİSAT
Merhaba evet bu işleri yapıyoruz. Uygun bir zamanda keşif yapmamız gerekiyor.
Şefik TELATAR
Konum itibariyle, (sonradan değişiklik yapılması nedeniyle) kombi kalorifer gidiş ve dönüş boruları (32 lik) tavan kısmına çıkartılıp, yer seviyesine indirldikten sonra radyatörlere dağıtılmak üzere kollektöre bağlantı yapılacak. Bu şekilde kombi çalışırmı veya çalışmasında bir sorun olurmu? yardımlarınız için teşekkürler
Gürel
İyi günler dubleks dairede oturuyorum bu kış ilk defa kombili doğalgaz a geçtik güney bakan odalara danfoss termostatik vana taktım diğer odalar normal vanali ve ayrıca koridora oda termostatı koydum peteklerim çapraz bağlı alttan giriş Altan çıkış yaparsam daha randımanlı olurmu peteklerim 11 yıllık alttan giriş Altan çıkış tüp peteklere uygulanır mı ve termostatım vana bu durumda aşağıda olacak herhangi bir sakıncası olur mu saygılarımla
BEYDAĞI TESİSAT
Merhaba alt- karşıt uç bağlantı yapabilirsiniz nispeten daha iyi olur. Termostatik vananın merkezi sistemlerde kullanılması daha uygundur.
Metin Çalışkan
Petek giriş çıkış peteğin alt taraftan giriş çıkış olurmu daha güzel ısınır diyorlar Bilgi verebilir misiniz teşekkür ederim
BEYDAĞI TESİSAT
Merhaba panel radyatörler için daha verimli ısınma ve daha sade bir görünüm olur.
Mahir
Merhaba, kalorifer tesisatımız 25 yıllık ve tesisat boruları demirden. Çocuk odası çok büyük ısınmıyor bu yüzden bir petek daha ekletmek istedik ama ustamız tesisat demirden olduğu için ek petek konulamaz anca var olan peteği değiştirip daha büyüğünü takarız dedi. Acaba doğru mu? Yoksa bilgisi mi az? Yardımcı olup Fikir verebilir misiniz rica etsem ? ????
Mahir
Merhaba, kalorifer tesisatımız 25 yıllık ve tesisat boruları demirden. Çocuk odası çok büyük ısınmıyor bu yüzden bir petek daha ekletmek istedik ama ustamız tesisat demirden olduğu için ek petek konulamaz anca var olan peteği değiştirip daha büyüğünü takarız dedi. Acaba doğru mu? Yoksa bilgisi mi az? Yardımcı olup Fikir verebilir misiniz rica etsem ? ????
BEYDAĞI TESİSAT
Merhaba fikir vermemiz için tesisatı görmemiz gerekiyor