peteklerin havası

Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Kategori: KALORİFER TESİSATI, TESİSAT | 0

Kalorifer tesisatında, tesisat döşendiğinde tesisata su eklerken, veya onarım yapıldıktan sonra tesisat içindeki su değiştirilirken tesisatın içine suyla beraber hava girdiğinde peteklere de hava girer ve peteklerin üst kısmı ısınmaz. Bu gibi durumlarda peteklerin havası alınması gerekir.

Kısaca radyatör havası alma işlemi: Radyatörlerin üst tarafındaki purjörlerin, purjör anahtarı veya tornavida ile gevşetilerek, havanın boşaltılmasıdır.

Peteklerin Havasını Almak için Gereken Aletler

Purjör Anahtarı, Düz Tornavida, Kurbağacık, Boru Anahtarı.

Peteklerin Hava Yaptığı Nasıl Anlaşılır?

Peteklerin alt tarafı ısınıp üst tarafı ısınmıyor ise petek hava yapmıştır. Üst tarafı ısınıp alt tarafı ısınmıyor ise petek kirlenmiştir. Kombiye en uzak petek ısınmıyor ise reglaj ayarı yapmak gerekir. Petek bağlantılarının yanlış olduğu durumlarda da petek ısıtmayabilir. Bu gibi durumlarda peteklerin bağlantısının kontrol edilmesi gerekir. 

Purjör Takılı Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Hava alınmadan önce peteklerin ısınmasını sağlayan (kombi, kat kazanı, ısı istasyonu…) kapatılıp sisteme su eklenir. Peteklerin üst tarafındaki purjörler,  purjör anahtarıyla gevşetilir. Havanın tamamen çıktığına emin olmak için purjörden su gelmesi yetmez, suyun düzgün bir şekilde akması gerekir. Hava alma işlemi bittikten sonra sistemin suyu kontrol edilir. Bu sistem purjör takılı bütün petekler için(panel petek, döküm petek, eski tip metal petek, alüminyum petek) geçerlidir.

Purjör Takılı Olmayan Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Purjör takılı olmayan, purjör tıkalı veya arızalı olan, purjör takılı tarafı duvara çok yakın olan peteklerde hava alma işlemi purjör takılı peteklerle aynıdır. Purjörlerden hava alınamadığı için, petek vanalarının rekorları gevşetilerek hava alınır. Su düzgün bir şekilde akmaya başlayana kadar rekor gevşek bırakılır, suyun akışı düzeldikten sonra sıkılır.

Yerden Isıtma Sisteminin Havası Nasıl Alınır?

Yerden ısıtma sisteminde zeminden döşenen borular giriş ve dönüş olmak üzere iki kollektörde toplanır. Hava alınmadan önce sistemin ısınmasını sağlayan (kombi, kat kazanı, ısı istasyonu…) kapatılıp, kollektörlerin üzerindeki purjörler, purjör anahtarı veya tornavida ile gevşetilir. Havanın tamamen çıktığına emin olmak için purjörden su gelmesi yetmez, suyun düzgün bir şekilde akması gerekir.

Kollektörlerde purjör yoksa veya arızalı ise  kollektörlerin yanındaki rekor gevşetilerek hava alınır.

Mobil Tesisatta Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Mobil tesisatta, her radyatör için ayrı giriş – dönüş hattı çekilir. Bütün giriş hatları üstteki sıcak su kollektöründe toplanır. Bütün dönüş hatları alttaki soğuk su kollektöründe toplanır. Peteklerin havası purjörlerden alındıktan sonra kollektörlerden de alınır. Peteklerin purjörlerinden hava alınamıyorsa ve petekler alttan girişli ise purjörler kurbağacıkla gevşetilerek hava alınır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir